Utilitzem cookies pròpies i/o de tercers per fer l'anàlisi de la navegació dels usuaris de la nostra web. Més informació.
L’ICAT informa advocats i ciutadans sobre què es pot fer per reclamar un abús bancari
13/03/2017- El president de la secció de Dret Bancari de l’ICAT, Joan Andreu Reverter, ha centrat la ponència en les reclamacions contra males pràctiques de les entitats financeres com les clàusules sòl, l’índex IRPH, les hipoteques amb clàusula multidivisa, entre d’altres
Tarragona, 13 de març de 2017. La Secció de Dret Bancari de l’ICAT ha organitzat aquesta tarda una sessió informativa sobre els abusos bancaris, a càrrec de Joan Andreu Reverter, advocat expert en la matèria i president de la secció de Dret Bancari de l’ICAT. La sessió, titulada ‘Què és pot fer davant d’un abús bancari?’, estava orientada a que tant advocats com ciutadans en general siguin conscients de les possibilitats reals que hi ha de que les reclamacions sobre aquestes males pràctiques de les entitats financeres prosperin.
En aquest sentit, Reverter considera que ‘els jutges són cada cop més conscients i estan més sensibilitzats amb les injustícies que han comès les males pràctiques de les entitats bancàries, i per això té molt sentit que les persones que n’han resultat afectades tinguin tota la informació per plantejar-se tirar endavant una reclamació’. Al ponent l’ha presentat la diputada tercera de la Junta de Govern de l’ICAT, Rocío de Mantaras, que ha posat destacat que ‘és un problema que en els últims anys ha afectat a molta gent i per això des de l’ICAT volem aportar el nostre gra de sorra perquè els afectats siguin conscients dels seus drets i de les possibilitats que tenen per reclamar-los’. A la sessió hi han assistit una setantena de persones.
Un ventall molt ampli de males praxis
Reverter ha aprofundit en les diverses modalitats de males pràctiques bancàries que han perjudicat centenars de milers de persones en els darrers anys. Per exemple, les clàusules sòl, que darrerament han tingut molta repercussió mediàtica per la sentència del Tribunal de Justícia de la Unió Europea que les invalidava. Sobre aquesta figura, Reverter ha fet una anàlisi crítica de la recent normativa introduïda per l’Estat i ha fet especial incidència en com afecten també a les societats mercantils, a banda dels consumidors.
El ponent s’ha referit també a altres clàusules hipotecàries considerades abusives com la vinculació dels préstecs a l’índex IRPH. En aquest cas, segons Reverter, ‘no es tracta que aquest índex no sigui legal, ja que actualment ho és, sinó que l’abús vindria pel fet que no s’explicava bé als consumidors quins eren els seus avantatges o desavantatges”. El president de la Secció de Dret Bancari de l’ICAT ha aclarit que si s’aconsegueix la nul·litat d’aquesta tipologia d’abús, això pot comportar que el préstec passi a tenir un interès zero.
Una situació que també es dóna en el cas de les hipoteques amb clàusula multidivisa, en les que ‘els consumidors eren induïts a concertar préstecs hipotecaris amb iens japonesos o en francs suïssos. La informació errònia radicava en què aquestes divises eren més estables, però la realitat és que les famílies que s’hi van acollir, després d’anys pagant, deuen ara més diners que quan van formalitzar el préstec, per les oscil·lacions d’aquestes divises en relació a l’euro’, ha explicat Reverter.
Fora de l’àmbit hipotecari, la sessió ha abundat en altres abusos bancaris com dos productes financers d’alt risc que es van comercialitzar de manera irregular i poc ètica. És el cas dels denominats ‘valors Santander’, contra els que ja no es pot demanar la nul·litat, però sí una acció de responsabilitat contractual. O de les ‘SWAPS’, que es venien com si fossin assegurances, però que en realitat eren un producte financer complex i especulatiu, que va comportar una autèntica sagnia per a moltes empreses. Con en el cas anterior, el termini per demanar la nul·litat ja s’ha exhaurit, però encara es pot plantejar una reclamació per danys i perjudicis per l’incompliment per part de l’entitat financera de les obligacions de diligència, transparència i informació que li imposa la Llei del Mercat de Valors.
Per a més informació:
Departament de Comunicació de l’ICAT
Telèfon: 977 21 23 60
comunicacio@icatarragona.com
www.icatarragona.com