Utilitzem cookies pròpies i/o de tercers per fer l'anàlisi de la navegació dels usuaris de la nostra web. Més informació.
L'advocacia disposarà de criteris orientatius per a la taxació de costes i un procediment d'empara col·legial el primer trimestre del 2025
22/11/2024El Ple del CGAE ha aprovat avui la creació d'un equip de treball per elaborar un model de criteris orientatius d'honoraris per a l'elaboració de la taxació de costes i la jura de comptes. que estigui a disposició de tots els col·legis el primer trimestre de l'any que ve.
El mateix termini que s'ha marcat el CGAE per disposar d'un procediment comú que estandarditzi la tramitació i la declaració d'empara col·legial per a aquells col·legiats i col·legiades que es considerin “pertorbats o pressionats en l'exercici de les seves funcions”, tal com recull la Llei Orgànica del Dret de Defensa (LODD), que entrarà en vigor el proper 4 de desembre.
El president de l'Advocacia Espanyola, Salvador González, ha explicat en el transcurs del Ple que, un cop estigui en vigor la LODD, és obligació dels Col·legis proveir la ciutadania d'uns criteris estimatius per conèixer el possible abast econòmic d'emprendre accions legals en cas que els tribunals rebutgin les seves demandes. De la mateixa manera, els Col·legis han de tramitar d'acord amb el procediment que es determini les peticions d'empara formulades pels col·legiats.
“En un termini molt breu, la Llei del Dret de Defensa proporcionarà als lletrats i lletrades dues importants eines legals que han de fer més fàcil la feina quotidiana: d'una banda, els criteris orientatius d'honoraris per al càlcul de les costes processals i, de l'altra, un tràmit clar i sense dilació per emparar les situacions en què els companys hagin sentit minvats els drets dels seus clients pel tracte rebut, bé coartant-ne la llibertat d'expressió bé perquè s'hagi sentit pertorbat o pressionat”, ha exposat González als consellers.
L'existència de criteris orientatius als Col·legis és una pràctica històrica que es va veure interrompuda recentment quan la Comissió Nacional de Mercats i Competència (CNMC) en va sancionar alguns per incomplir les regles de llibertat de mercat. La nova LODD, però, reconeix com a dret essencial de la ciutadania conèixer les possibles conseqüències econòmiques d'emprendre accions legals en cas de resultar condemnat a pagar els honoraris de la part contrària.
L'advocacia considera que la inclusió d'aquest article a la LODD, incorporat a instàncies del CGAE és un ferm pas endavant en la consolidació d'un dret essencial. A més, l'existència d'aquests criteris proporcionarà una seguretat jurídica més gran i evitarà l'arbitrarietat que les costes siguin establertes sense referències clares depenent del jutjat en què s'hagi tramitat el procediment. Per si no n'hi hagués prou, l'existència dels criteris hauria de contribuir a retallar els terminis amb què actualment s'estableixen i liquiden els pagaments que depenen del càlcul de les costes processals. El CGAE entén que tot això redundarà en una agilitat més gran en el funcionament de la Justícia i contribuirà que la ciutadania pugui adoptar decisions comptant amb la major informació possible sobre les conseqüències de les mateixes.
Pel que fa a l'empara col·legial, encara que ja està contemplat a l'Estatut General de l'Advocacia aprovat el 2021, la LODD ho estableix com a mandat legal, cosa que li atorga més força, alhora que faculta el CGAE i els Col·legis per a establir la “normativa aplicable”.
Font de la notícia: abogacia.es